pomidory

Październik jest naprawdę ostatnim gorączkowym miesiącem na działce warzywnej. Niewiele jest do siewu i sadzenia, ale wciąż jest sporo do zebrania i przechowywania do jedzenia przez zimę. Jest to miesiąc, w którym zwykle pojawiają się pierwsze przymrozki, zabijając wszystkie rośliny oprócz odpornych.

Siew i sadzenie w październiku na działce warzywnej

Przeważnie zimowa fasolka szparagowa może wejść od połowy miesiąca, aby zapewnić wczesne zbiory w przyszłym roku. Chociaż są bardzo odporne, nie lubią siedzieć w wodzie, więc na ciężkich glebach mogą być ryzykowne, a może wolisz po prostu wysiewać wcześnie w przyszłym roku.

Ostatnie wysiewanie szpinaku z liści buraków można zrobić na początku miesiąca i być może będziesz mógł po prostu zmieszać się z kapustą chińską.

Październik to ostatnia szansa na posadzenie japońskich zestawów cebuli . Są to wytrzymałe cebule o krótkim świetle dziennym, więc zapalą się około miesiąc wcześniej w przyszłym roku niż normalne cebule, ale nie przechowują się tak dobrze, więc wybierz mniejszą niż większą.

Warto chronić je kloszem lub siatką, dopóki nie będą dobrze ugruntowane, ponieważ przyciągają magnetycznie gołębie, które zdają się lubić ciągnąć je z ziemi i rzucać na bok.

Możesz posadzić czosnek w październiku, ale ogólnie jest to listopadowa robota. Jeśli jednak pogoda zrobi się paskudna, będziesz miał o jedno zadanie mniej do zrobienia na zewnątrz.

Ogólne zadania ogrodowe w październiku

Nie ma wiele do roboty poza utrzymywaniem chwastów w ryzach z ustalonymi uprawami. Jeśli masz Brukselkę , warto sprawdzić, czy są twarde w ziemi, gdy wiatrowa skała łamie maleńkie włoski na korzeniach, które przyjmują składniki odżywcze. Uziemienie kilku centymetrów wokół łodyg i stąpanie lub tyczenie powinno wystarczyć. W bardzo wietrznych obszarach przerwa wiatrowa może uratować dzień.

Jeśli liście wyglądają na trochę żółte, zastosuj karmę płynną o wysokiej zawartości azotu wokół każdej rośliny, a to powinno ożywić je na tyle, aby zapewnić dobre twarde kiełki na Boże Narodzenie. W przypadku innych kapustnych usuń pożółkłe liście, ponieważ nie są one przydatne dla rośliny i będą zachęcać botrytis do rozwoju.

Jeśli masz zielonkę, taką jak dojrzała musztarda, nadszedł czas, aby ją wykopać. Generalnie uważam, że musztarda produkuje dużo liści, które można ścinać nożycami o wysokości około 30 cm od ziemi. Kompostuj wycięte liście i kop resztę.

Gdy ziemia staje się pusta, możesz ją wykopać. Przy ciężkich glebach gliniastych po prostu zostaw bryłki w stanie nieuszkodzonym, a działanie zamrażania / rozmrażania w zimowych warunkach pogodowych je rozbije, dając ci dobrą pracę do wiosny.

Rozłóż obornik lub kompost na powierzchni i pozwól robakom zjechać w dół na ziemię lub wapno, jeśli to konieczne.

Przekopywanie fabuły

Październik i listopad to dobre miesiące na poważne kopanie. Im głębsza jest żyzna gleba, tym lepsze plony można uzyskać. Podwójne kopanie, w którym usuwasz wykop, a następnie rozbijasz pod ziemią widelcem przed dodaniem dobrej warstwy obornika lub kompostu, a następnie umieszczasz glebę z następnego wykopu na górze, znacznie poprawi twoją glebę.

Przy lekkich, głębokich glebach, które nie korzystają z rocznego kopania, siej zieloną obornik, jak fasola polna, która zatrzyma składniki odżywcze w glebie przez zimę do wiosny, kiedy je wykopiesz, aby dodać zarówno próchnicę, jak i składniki odżywcze

Nadszedł czas, aby skoncentrować się na tworzeniu kompostu. Ostatni z listowia luzem powinien być dostępny do zbudowania stosu, a nie stosu odpadów. Opróżnianie jednego pojemnika do drugiego, nakładanie warstw wapnem i obornikiem bogatym w azot podczas jego tworzenia zapewni dobry początek rozkładu.

Zastanów się, gdzie zamierzasz posadzić fasolkę szparagową i rozpocząć wykop fasoli, wykopać ją i wyłożyć gazetami (o grubości sześciu arkuszy) przed dodaniem kompostowalnych odpadów kuchennych, ścinków trawników itp. I przykryć ziemią.

Owoc

To dobry miesiąc na przycinanie czarnych porzeczek , czerwonych porzeczek i agrestu . Twoje maliny i jeżyny wymagają cięcia, wiązania itp. Te wczesne zimowe miesiące są idealne do sadzenia nowych zapasów. Upewnij się, że ziemia jest dobrze przygotowana i dodaj dobre 500 g kopyta i rogu na roślinę do podstawy otworu do sadzenia, rozwidlonego. Spowoduje to powolne uwalnianie azotu w ciągu następnego roku lub dwóch, dając mocniejsze rośliny wcześniej

Październikowe zadania szklarniowe

Jeśli nadal masz plony, otwórz otwory wentylacyjne w piękne dni, aby uniknąć powstania parnej atmosfery sprzyjającej chorobom grzybiczym. Po skończeniu pomidorów itp. Usuń je i umyj stare garnki itp. Przed odłożeniem.

Jeśli możesz, zapewnij porządne sprzątanie domu za pomocą detergentu i środka dezynfekującego oraz szczotki do szorowania. Czyste szkło przepuszcza więcej światła w ciemne dni, a czyszczenie ramy usuwa szkodniki szukające dobrego miejsca na zimę. Po wyczyszczeniu możesz go zaizolować. Folia bąbelkowa jest dobra, a arkusze radiatora wykonają zadanie.

Siej twardą sałatę, taką jak Król Arktyczny, i uprawiaj na granicy szklarni, aby dać ci sałatkę bez względu na pogodę.

Żniwa

Wszelkie pozostałe ziemniaki z głównej uprawy powinny być gotowe. Kiedy łopatka (liście) zacznie obumierać, odetnij ją i zostaw ziemniaki na kilka tygodni. Spowoduje to ustawienie skórki i, miejmy nadzieję, zapobiegnie zarodnikom zarazy ziemniaczanej z łęków infekujących wasze bulwy. Poczekaj na słoneczny, suchy dzień i wykop ziemniaki, strzepując nadmiar ziemi i pozostaw je do wyschnięcia, zanim przechowasz je w jutowym lub papierowym worku w ciemnej szopie bez mrozu.

Ostatnia z ziaren powinna być teraz zebrana, kompostuj liście, ale pozostawienie korzeni z ich pełnymi azotami w glebie będzie działało jak nawóz.

Marchew powinna być wykopana, aby przechowywać ją w piasku lub torfie przez zimę, ale pozostaw pasternak w ziemi, ponieważ będzie słodszy po mrozie.

Gotowe kapusty bębnowe powinny być zebrane. Będą wyjątkowo dobrze trzymali się w szronie bez szronu, ale pamiętajcie, że ślimak czai się pod liśćmi. Posypanie soli solą na zewnątrz powstrzyma ich przed zjedzeniem przez zimę.

Możesz zbierać Salsify i Scorzonera. Salsify jest również znane jako „ostryga warzywna”, a odpowiednio ugotowane salsify to wyśmienity smak warzyw.

Wszelkie zielone pomidory na roślinach zewnętrznych mogą wejść teraz, zanim dojdą do nich mrozy. Możesz zrobić zielony sos pomidorowy lub dojrzeć je w pomieszczeniu.

Zielone pomidory właściwie przechowują się całkiem dobrze w chłodnych warunkach i powoli dojrzewają lub możesz przyspieszyć proces dojrzewania, wrzucając je do tacy na słonecznym parapecie z dojrzałym bananem.