Uprawa warzyw dla początkujących ogrodników

Własny ogród warzywny może całkowicie odmienić naszą kuchnię, a nawet sprawić, że osoby, które nigdy nie lubiły warzyw będą sięgać po nie z przyjemnością. Niestety warzywa, które kupujemy w sklepach często charakteryzują się bardzo słabą jakością, co jest związane z faktem, że w naszym kraju rolnikom płaci się za ilość, a nie za jakość. Co powinniśmy wiedzieć zanim podejmiemy decyzję o założeniu własnego ogrodu warzywnego?

Ogród warzywny – od czego zacząć?

Zanim zaczniemy kupować nasiona warzyw, powinniśmy zastanowić się nad idealnym miejscem pod ogród warzywny.

Warunkiem koniecznym jest wydzielenie miejsca na ogród warzywny z dala od ruchliwej ulicy. Warzywa rosnące w takim miejscu zawierają duże ilości metali ciężkich i innych toksycznych substancji, dlatego nie nadają się do spożycia.

Ogromna większość warzyw potrzebuje stanowiska ciepłego, dobrze nasłonecznionego, osłoniętego od silnych wiatrów. Ogródek warzywny nie powinien być przesłonięty przez duże krzewy i drzewa. Jest to niekorzystne z dwóch względów. Korzenie drzew i krzewów pochłaniają dużą część wody i składników pokarmowych, z kolei ich gałęzie zacieniają ogród.

Warzywa muszą być regularnie podlewane, dlatego należy umieścić ogród w pobliżu źródła wody. Jeżeli uprawiamy warzywa na własne potrzeby, prawdopodobnie będziemy często odwiedzać ogród warzywny. Z tego względu zalecane jest, żeby znajdował się on w bliskiej odległości od naszego domu.

Ogromne znaczenie ma także jakość gleby w ogrodzie warzywnym. Najlepiej, żeby była ona zasobna w składniki odżywcze, przepuszczalna, próchnicza, umiarkowanie wilgotna. Odpowiednie pH waha się od 6 do 7. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie jest zbyt kwaśna, przed posadzeniem warzyw zalecane jest nawożenie specjalnym preparatem wapniowo-magnezowym.

Jakie warzywa wybrać do ogrodu warzywnego?

Do warzyw, które nie sprawią kłopotów w uprawie nawet początkującym ogrodnikom zaliczamy groch, buraki, marchew, szpinak, rzeżuchę, rukolę, pomidory koktajlowe, koper ogrodowy, różne gatunki sałat, fasolę szparagową, cukinię czy pietruszkę naciową.

Pamiętajmy, żeby wybierać tylko te warzywa, które nam smakują, i z których będziemy korzystać regularnie.

Przygotowanie stanowiska pod uprawę warzyw

Miejsce, w którym będziemy uprawiali warzywa należy dokładnie oczyścić. Należy usunąć chwasty i dokładnie przekopać glebę. Przy słabszej jakości glebie zalecane jest nawożenie (w tym celu możemy użyć obornika lub kompostu). Glebę należy wyrównać.

Dla warzyw dobrze jest przygotować wyższe grządki (dzięki podwyższeniu nie będzie gromadziła się na nich woda). Jeżeli zależy nam, żeby grządki były idealnie proste, możemy na początku i na końcu grządki zamocować sznurek.

Odległości pomiędzy poszczególnymi grządkami powinny być na tyle duże, żeby ogrodnik mógł się pomiędzy nimi swobodnie poruszać. Ich szerokość powinna być na tyle mała, żebyśmy nie mieli problemów z usuwaniem chwastów i podlewaniem wszystkich roślin.

Sadzenie warzyw

Doświadczeni ogrodnicy przypominają, że ogromne znaczenie ma to w jakim sąsiedztwie sadzimy warzywa, a także jakie rośliny rosły na danym stanowisku w poprzednich sezonach. Przykładowo warzywa zaliczane do rodziny kapustowatych nie powinny rosnąć po, ani też w sąsiedztwie innych roślin z tej rodziny.

Cebulę dobrze jest posadzić w sąsiedztwie buraków, natomiast groch, rzodkiewkę, koper czy fasolę w towarzystwie ziemniaków.

Unikajmy sadzenia fasoli obok buraków. Złym wyborem jest również sadzenie pomidorów obok ziemniaków, grochu czy ogórków.