izolacja pianką PUR

Środek lata dla sadowników i ogrodników oznacza, że wielkimi krokami nadchodzi czas zbioru plonów. A wraz z nim pojawia się odwieczne pytanie, jak bezpiecznie przechowywać owoce i warzywa? Konieczna jest do tego odpowiednio przygotowana komora, pozwalająca zachować przez długi czas smak i wartości odżywcze produktów. Dlaczego izolacja przechowalni pianką PUR jest idealnym wyborem? Zapytaliśmy o to ekspertów z Izolacje Pluimers — firmy, która od kilku dekad specjalizuje się w ocieplaniu budynków pianką poliuretanową.

Jak utrzymać stałą temperaturę w przechowalni na owoce i warzywa? Wybierając ocieplenie pianką PUR!

Piankowanie komory na owoce i warzywa pełni kilka funkcji. Najważniejszą jest zapewnienie odpowiedniej temperatury. Uzależniona jest od niej intensywność procesów życiowych zachodzących w produktach. Oddychanie i dojrzewanie owoców można regulować, utrzymując stałą temperaturę w komorze. Odpowiednio niska powoduje, że procesy te zachodzą dużo wolniej i dzięki temu produkty pozostają dłużej świeże. Warto pamiętać o tym, że na owoce i warzywa źle wpływają również skoki temperatur. W tym kontekście wypiankowanie komory jest konieczne do tego, aby przechowywanie produktów nie przynosiło strat. Pianka w chłodni nie tylko powoduje, że owoce i warzywa zachowują swoje właściwości, ale może przynieść spore oszczędności, zmniejszając chociażby zużycie energii potrzebnej na utrzymanie stałej temperatury.

izolacja pianką PUR

Izolacja komory na owoce i warzywa pianką PUR — jakie ma zalety?

W wyniku nałożenia pianki poliuretanowej tworzy się gazoszczelna komora tworząca idealny mikroklimat dla przechowywanych owoców i warzyw. Piankowanie chłodni pozwala utworzyć monolityczną warstwę pozbawioną szczelin i mostków termicznych, które mogłoby generować utratę ciepła czy powodować przedostawanie się na zewnątrz gazów i zapachów. Rozwiązanie to ma jeszcze szereg innych korzyści, dzięki którym wyprzedza popularne dotychczas ocieplenia styropianem czy wełną mineralną. Natrysk pianki przebiega bardzo szybko i sprawnie. Izolację nakłada się warstwowo, co pozwala osiągnąć jeszcze lepszy efekt i sprawić, że nawet przy ekstremalnie niskich temperaturach w komorze panują odpowiednie warunki. Po około 24 godzinach od nałożenia izolacji pomieszczenie jest gotowe do użytkowania. Metoda natryskowa nie generuje w zasadzie żadnych odpadów. Ocieplenie przechowalni pianką PUR nie wymaga także specjalnego przygotowania powierzchni. Jedynym warunkiem jest to, aby była czysta i sucha. Izolacja przechowalni na ziemniaki, jabłka czy inne produkty może być nakładana na dowolny typ powierzchni — beton, drewno, blachę, płyty czy cegłę. Prace wewnątrz komory można przeprowadzać o dowolnej porze roku.

izolacja pianką PUR

Pianka do komory na owoce — doskonała izolacja i odpowiednia higiena

Pianka w komorze pozwala też zachować odpowiednie warunki higieniczne. Materiał jest dość łatwy do czyszczenia. Ściany i podłogi z pianki poliuretanowej można czyścić myjką ciśnieniową oraz dezynfekować. Pianka pur o odpowiedniej gęstości jako materiał wyróżnia się dużą trwałością. W praktyce oznacza to, że jest odporny na uszkodzenia. Warto zaznaczyć, że piankowa izolacja przechowalni na jabłka czy inne owoce pozwala wzmocnić konstrukcję ścian oraz dachu. Świetnie sprawdza się więc nie tylko w nowych budynkach, ale i w starych zaadaptowanych pod przechowalnię. Natrysk pianki PUR można stosować także na posadzkę. Jest to warstwa izolacyjna, którą następnie należy pokryć betonem. Pianka pod posadzkę w komorze nie tylko zapewnia odpowiednie warunki termiczne, ale jest nienasiąkliwa, co sprawia, że doskonale spisuje się w kontakcie z podłożem. Najlepsza izolacja to taka która nie ma łączeń!